Bagna Cauda (italiensk ret)

En traditionel norditaliensk ret fra Piedmonte. Det fungerer godt som fondue.

Ingredienser

Bagna Cauda er en specialitet fra Piedmonte, hvor man gerne spiser rå grøntsager og også meget hvidløg.

Tilberedning: 1 time.

Hvidløgsfeddene pilles og skæres i ganske tynde skiver. Sardelfileterne udvandes om nødvendigt et øjeblik, duppes tørre, hakkes fint eller stødes i en morter. Smøret smeltes for ganske svag varme i en fonduegryde af keramik.

Hvidløgsskiverne tilsættes under omrøring, til blandingen får en cremet konsistens, derefter hældes olien i, og til sidst røres sardelmosen i.

Derefter skal saucen simre ganske sagte; olien må endelig ikke komme i kog. Den færdige sauce sættes på bordet og holdes varm over et fyrfad.

Dertil serverer man kardon (en spiselig tidselart), peberfrugter, blegselleri, blomkål og lyse savoykålblade. Grøntsagerne bliver renset, skyllet, aftørret og delt i mundrette stykker. Ved bordet tager man grøntsager efter lyst og smag og dypper dem i den varme sauce.

Tip: Både tilberedningsmåden og udvalget af grøntsager veksler fra dal til dal. Der findes opskrifter, som kræver et helt hvidløg, mens man andre steder lader hvidløgsskiverne ligge i blød i mælk et par timer før brugen. Ofte tilsætter man saucen 1 spsk piskefløde eller ½ glas Barbera.

I egnen omkring Pinerolo dypper man kogte grøntsager som stykker af løg, kartofler, rødbeder eller gulerødder i saucen. At en flaske Barbera passer bedst til disse kraftigt smagende lækkerier, siger formentlig sig selv.

Indsendt af
d.
06.07.04.
Kategori:


Modtag ugens opskrift

Vi håndplukker hver uge en ny og inspirende opskrift – og leverer den direkte til din indbakke. Og det er helt gratis at modtage nyhedsbrevet.