Bryllupskage

I denne opskrift er 1 kage cirka nok til 100 personer.

Ingredienser

  • 6½ portioner genoisekagedej af 26 æg
  • 4 portioner let smørcreme
  • 250 siet og nedkogt hindbærpuré
  • 5 portioner flødeostecreme med hvid chokolade
  • 1,8 dl. Eau de vie de framboise (hindbærbrændevin) eller Kirsch (kirsebærbrændevin)
  • 24 marcipanroser
  • 94 grønne marcipanblade

Derudover skal du bruge følgende redskaber for at kunne lave bryllupskage

  • 1 springform (28 cm)
  • 1 springform (24 cm)
  • 1 springform (18 cm)
  • 1 lille form (f.eks. den type som man benytter til krydderboller, 10-12 cm
  • 1 flad tylle med takket kant på 1,5 cm
  • 1 glat tylle eller stjernetylle med 3 mm. åbning
  • 1 stjernetylle med 8 mm. åbning
  • 2 sprøjteposer à 40 cm
  • 4 runde stykker pap (f.eks. kraftigt passepartout-karton) med diameter på 28 cm, 24 cm, 18 cm og 12 cm. Samt selvklæbende folie til at betrække pappet med (folien bør være hvid eller gennemsigtig)
  • 8 træspisepinde
  • 1 fladt kagefad med en diameter på 32 cm
  • 1 stor paletspade
  • bagepapir
  • vaterpas

Brug papbundene til springformene som mønster. Det gør kagerne lidt mindre, men til gengæld fylder glasuren ud til kanten.
Udskær papbundene med en hobbykniv og klip den selvklæbende folie til og klæb den til den ene side af papbundene.

Kagebunde til bryllupskage


Start med at læse disse opskrifter på genoise og foldeteknik, da du får brug for dette til din bryllupskage.
Til hver æg skal du bruge 30 gram sukker, 30 gram mel (fordelt på 15 gram hvedemel og 15 gram kartoffelmel) og 15 gram smør.

Det er utroligt vigtigt ikke at bytte om på rækkefølgen af mel og smør. Smørblandingen skal i til sidst og starks efter skal kagen i ovnen.
Formen skal derfor være foret og smurt, og ovnen skal have den rette temperatur når dejen er færdig.

Lav en genoisedej af 6 æg og bag den i den forberedte form på 28 cm ved 180 grader i omtrent 35 minutter, til den slå lidt fra i siderne og fjedrer ved let tryk på midten.
Du må ikke åbne ovnen før den sidste tredjedel af bagetiden.

Hold en smurt bagerist parat. Stik en spids kniv ned og hele vejen rundt om den bagte bryllupskage for at løsne hvis der er noget der stadig hænger fast til formen; men pas på med ikke at rive i kagen. Den smurte bagerist lægges over kagen og kagen vendes ud. Du skal herefter løsne ringen på springformen og fjerne sprigformen. Løft bagepapiret af og lad kagen køle af under et rent viskestykke.

Følg samme fremgangsmåde igen, således at der er to af de største bunde.

Forbered en springform på 24 cm. Lav en genoisedej af 4 æg og bag den i omtrent 30 minutter. Tag den ud af formen og lad den køle af.
Følg denne fremgangsmåde igen således at der er to af de næststørste bunde.

Klargør en springform på 18 cm samt den lille krydderbolleform. Lav en genoisedej af 3 æg og fordel den i samme højde i de to forme. Den store form placeres midt på pladen så dejen ikke løber skævt i formen (mange plader buer nemlig lidt på midten).
Den lille kage kan nemt rettes til hvis den skulle blive for skæv.
Krydderbolleformen tages ud efter 10 minutter og springformen tages ud efter 15 minutter.
Gentag denne fremgangsmåde således at der er 2 af hver af de bunde som skal udgøre de to øverste lag i denne bryllupskage.

En millimetertynd skive skæres af toppen af hver kage for at fjerne den brune overflade. Vi anbefaler at du bruger en lang kniv til formålet (f.eks. en laksekniv). Og vær fortsat påpasselig med at kagen ikke bliver skæv.

Tilbehør til bryllupskage


Marcipanroserne og bladene laves før du laver din bryllupskage. De opbevares i en lufttæt dåse med køkkenrulle mellem lagene, således at de ikke tager skade. Lav et par ekstra for en sikkerhedsskyld (det ville være synd hvis du ikke havde nok fordi der måske var et par stykker der gik i stykker).
Det er et pillearbejde, så det kræver lidt fingersnilde, men det lærer man hurtigt.

Lav sukkerlagen, køl den ned og smag til med frugtbrændevinen. Du skal regne med 0,4 dl. sukkerlage pr. æg i kagen.

Lav hindbærpuréen.

Lav smørcremen i to omgange. I begge omgange laver du dobbelt portion, således at du ender med 4 portioner i alt.
Den færdige smørcreme blandes med hindbærpuréen.

Flødeostecremen tilberedes med hvid chokolade. De to sprøjteposer monteres med den lille runde tylle og den flade takkede. Der fyldes ca. 1 dl. i posen med den runde tylle og 2 dl. i posen med den flade takkede.
Læg dem køligt men ikke koldt. Du kan kun anvende cremen indenfor et forholdvist lille temperaturområde. Den løber hvis den bliver for blød af håndens varme, og den kan ikke sprøjtes ud af posen hvis den bliver for kold og hård.
Det er derfor nødvendigt at køle sprøjteposen lidt ned en gang imellem mens du arbejder med den.

Sammenlægning af bryllupskage


Smør lidt smørcreme midt på kagefadet, så kagen ikke glider.
Smør derefter lidt smørcreme på midten af den største papcirkel (den skal have foliesiden opad) og læg den ene af de største bunde på. Afhængig af hvad din bryllupskage skal serveres på, kan du undlade den nederste papcirkel.
Skal din bryllupskage serveres på et lagkagefad, skal du smøre lidt smørcreme direkte på fadet inden du lægger kagen på.
Hvis du bruger en malet metal eller træbakke er det bedst at bruge pappet. Underlaget skal nemlig være helt plant.

Sukkerlage smøres på bunden (0,4 dl. pr. æg, dvs. 2,4 dl. til den store bund). Sukkerlagen fordeles med en ske.

Et omtrent 1 cm tykt lag smørcreme smøres på bunden. Dæk med den anden bund som har samme størrelse og smør sukkerlage på denne bund.
Brug vaterpasset til at kontrollere at kagen er helt plan. Hvis den ikke er plan, så skær den forsigtigt til eller læg et pres på den (du kan bruge bunden fra kageformen og lægge lidt vægt på den højeste side).

På samme måde samler du de 3 andre kager på hver sin papplade. Brug 1,6 dl. sukkerlage til hver af bundene med 4 æg, 1 dl. til hver af de næstmindste bunde og 2 spiseskefulde til hver af de mindste bunde.

Kagerne kan bages op til 2 dage før og samles med smørcreme dagen før. Kagerne skal opbevares tildækkes i køleskab.

Nu er det tid til at overtrække kagen med smørcreme. Det er naturligvis flottest hvis du laver en form for mønster (du kan evt. øve dig på dette på et stykke papir inden du går igang med at overtrække den rigtige bryllupskage).

Sådan gør du:

Rundt på bryllupskagens sider sprøjtes lodrette striber af kagecreme med omtrent 2 centimeters mellemrum.
Skift derefter til den flade tylle og sprøjt i vandrette "bånd" henover hver enkelt lodrette stribe. Tyllens takkede side vendes væk fra kagen, så du får et flot mønster.

Kant på bryllupskagen

Du er nu klar til at lave en flot kant på kagen. Tag en ny sprøjtepose eller rengør én af de eksisterende poser, som du allerede har brugt. Denne gang skal du bruge stjernetyllen med 8 centimeter åbning. I denne sprøjtepose skal der fyldes flødeostecreme.

Tyllens spids sættes mod oversiden af kagens kant, således at tyllens spids peger fremad i den retning som den kant der skal sprøjtes. Hold tyllen i en vinkel på ca. 45 grader.
Pres nu forsigtigt creme ud mens du trækker tyllen langs bryllupskagens kant.
Efterhånden som du når hele vejen rundt, trykkes tyllen længere ned mod kagen, således at kanten bliver formet som en slags hale der bliver tyndere og tyndere og til sidste munder ud i en spids.
Derefter sættes tyllen igen til kanten af kagen, men denne gang omtrent ½ centimeter fra den foregående spids. Denne kant skal ligeledes bliver tyndere og tyndere og munde ud i en spids.
Således fortsættes og kagen ender med at være dekoreret flot hele vejen rundt.

Montering af bryllupskage


Kagerne skal nu monteres oven på hinanden, så du ender med én samlet bryllupskage.
Stik en spisepind ned i centrum af den største af kagerne. Stik den helt ned i bunden, og afmærk kagens højde på pinden. Tag nu pinden op igen. Skær spisepinden over ved mærket, og skær ligeledes fem andre pinde i tilsvarende længde.
Du skal nu afmærke en cirkel 5 centimeter fra kanten på den største af kagerne. Brug ringen fra kagen på 18 centimeter til dette formål. Stik herefter de seks spisepinde ned i kagen med lige stor afstand rundt i den markerede cirkel.
Den næststørste kage placeres nu ovenpå den største. Til det formål kan du f.eks. gøre brug af en stor paletspade. Den næststørste kage skal naturligvis placeres, således at den er centreret oven på den største kage. På samme måde monteres de to sidste kager (den mindste øverst), således at du ender med én flot og samlet bryllupskage.

Din bryllupskage kan eksempelvis pyntes med roser af marcipan og naturligvis den obligatoriske figur af brudeparret.

Indsendt af
d.
22.01.05.
Kategori:


Modtag ugens opskrift

Vi håndplukker hver uge en ny og inspirende opskrift – og leverer den direkte til din indbakke. Og det er helt gratis at modtage nyhedsbrevet.