Budapest-kage
Den populære Budapest-kage med sprød marengsbund og det lækreste fyld bestående af enten flødeskum og frisk frugt eller en vidunderlig bærskum.
Ingredienser
til 1 stkBund
- 5 æggehvider
- 250 g flormelis
- 150 g hasselnødder eller mandler
- 2 spsk majsstivelse
Mulighed 1 - Fyld med flødeskum og frugt:
- Ca. 400 g frugt efter smag (f.eks. bær, banan, fersken eller mandarin)
- 4 dl piskefløde
Mulighed 2 - Bærskum som fyld:
- 200 g bær (f.eks. jordbær, hindbær, blåbær eller kirsebær - både frosne og friske bær kan bruges, men friske er pænest til pynt)
- 1 dl flormelis
- 4 dl piskefløde
Sådan laver du Budapest-kagen
Hvis du vil lave kagen med bærskum, så start med at lave bærskummet, så det kan køle af mens du laver bunden.
Hvis du derimod vil lave Budapest-kagen med fyld af flødeskum og frugt, så start med at lave bunden.
Rouladebund
Forvarm ovnen til 160 graders varmluft.
Kom æggehviderne i en skål og pisk dem skummende. Tilsæt flormelis lidt ad gangen og pisk til du har en fast marengs.
Hak hasselødderne (eller mandlerne) helt fint. Det er nemmest i en minihakker eller foodprocessor, men det kan også gøres med en kniv.
Bland de hakkede nødder sammen med majsstivelsen og vend det forsigtigt i marengsen.
Spred dejen ud i en firkant (ca. 40x35 cm) på en bageplade med bagepapir.
Bag rouladebunden i ca. 15-20 minutter eller til den er let gylden. Hold øje med at den ikke bliver for mørk.
Læg forsigtigt en anden bageplade med bagepapir ovenpå den bagte rouladebund (med bagepapiret ned med rouladebunden). Vend rouladebunden om og træk forsigtigt bagepapiret af. Hvis bagepapiret sidder fast kan du fugte det med en fugtig klud - så slipper det nemmere.
Lad bunden køle helt af mens du laver fyldet.
Mulighed 1 - fyld med flødeskum og frugt
Skyl frugten og skær den i små stykker (gemt evt. lidt frugt til pynt).
Pisk fløden til flødeskum. Hvis du vil pynte Budapest-kagen med flødeskum på toppen, så kom lidt af skummet i en sprøjtepose med tyl.
Smør flødeskum ud på den afkølede marengsbund og fordel frugterne ovenpå.
Rul forsigtigt Budapestrullen sammen. Brug bagepapiret til at løfte bunden op mens du ruller.
Pynt evt. kagen med flødeskum og frugt inden servering.
Mulighed 2 - bærskum som fyld
Kom bær og flormelis i en gryde (gem evt. nogle af de pæneste bær til pynt). Lad det simre ved lav varme i 10-15 minutter eller til det er kogt ind til en tyk bærkompot. Hvis der stadig er store bær, så mos dem lidt.
Sæt bærkompotten til afkøling i køleskabet mens du laver rouladebunden.
Når bunden er bagt og køler af laves bærskummet færdigt.
Pisk fløden til flødeskum - det skal være ret fast, men pas på at du ikke pisker så meget at det bliver "grynet".
Vend den helt afkølede bærkompot sammen med flødeskummet. Hvis der er meget saft i bærkompotten, så lad være at tage det med, for så bliver bærskummet for tyndt.
Smag bærskummet til med mere flormelis, hvis det er nødvendigt, men husk at selve rouladebunden også er sød.
Kom evt. lidt af bærskummet i en sprøjtepose med en flot tyl, hvis du vil pynte toppen af kagen.
Smør bærskummet ud på kagebunden og rul forsigtigt Budapest-kagen sammen. Brug bagepapiret til at løfte bunden op mens du ruller.
Pynt evt. med bærskum og friske bær på toppen.
Hvis det skal være ekstra nemt kan jeg også anbefale den her:Nøddekage
Ofte stillede spørgsmål om Budapest-roulade
Her er svar på nogle af de typisk spørgsmål jeg får til Budapest-rouladen:
Kan den laves i forvejen?
Ja, det kan den i princippet godt, men marengsbunden bliver blød, hvis kagen rulles i forvejen.
Man kan dog sagtens bage bunden dagen før, og så blot vente med at rulle rouladen til den skal serveres.
Hvis kagen skal laves med bærskum, kan man også sagtens lave bærkompotten i forvejen. Så skal der blot piskes flødeskum og kagen samles på selve dagen.
Går marengsbunden ikke i stykker når den rulles?
Nej, den sprækker lidt, men det gør ikke noget. Og majsstivelsen hjælper til at holde sammen på bunden når den rulles.
Kan man godt rulle bunden når den er kold?
Ja, det kan man godt. Og man er nødt til at rulle den når den er kold, for hvis man ruller den mens den er varm, så smelter fyldet.
Fakta om opskriften
Måltid: Dessert
Oprindelse: Det svenske køkken (kagen har trods navnet intet med Ungarn at gøre)
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet: (lidt længere hvis du laver bærskum)
Bagetid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for Budapest-kage med flødeskum og frugt
pr. person | hele kagen | |
---|---|---|
Kalorier | 319 kcal | 3826 kcal |
Kulhydrat | 27 g | 328 g |
Protein | 4 g | 49 g |
Fedt | 21 g | 253 g |
Næringsindholdet pr. skive tager udgangspunkt i, at Budapestkagen skæres i 12 skiver.
Næringsindhold for Budapestrulle med bærskum
pr. skive | hele kagen | |
---|---|---|
Kalorier | 329 kcal | 3949 kcal |
Kulhydrat | 30 g | 365 g |
Protein | 4 g | 47 g |
Fedt | 21 g | 252 g |
Næringsindholdet pr. skive tager udgangspunkt i, at Budapestrullen skæres i 12 skiver.