Olie-eddike dressing uden sennep
Virkelig nem olie-eddike dressing uden sennep, men med masser af smag. Den kan laves med kun 4 ingredienser.
Ingredienser
til 3 personer- 1 1⁄2 dl olie
- 1⁄2 dl eddike efter smag (f.eks. hvidvinseddike, balsamico eller alm. lagereddike)
- salt
- peber
Sådan laver du dressingen
Jeg synes at det er nemmest at lave dressingen i et syltetøjsglas eller anden beholder med låg, men du kan også sagtens piske den sammen i en skål.
Kom olie, eddike, salt og peber i glasset og skru låget på. Ryst dressingen til den er blandet sammen og helt ensartet. Hvis du i stedet pisker dressingen sammen i en skål, så pisk eddiken i lidt ad gangen, så olien kan optage den.
Smag på dressingen og tilsæt mere salt og peber, hvis det er nødvendigt.
Servér evt. dressingen i syltetøjsglasset, så man kan ryste den sammen igen, hvis den deler sig.
Forslag til forskellige smagsvarianter
Jeg serverer oftest bare basisdressingen som den er, men den er også nem at lave i forskellige smagsvarianter. Prøv f.eks. at tilsætte:
- Lidt honning for at balancere den syrlige eddike.
- Hvidløg.
- Krydderier efter smag (f.eks. oregano eller basilikum).
- Friskhakkede krydderurter.
- Pesto (passer f.eks. godt til pastasalater).
- Citronsaft eller -skal (men så skal du bruge lidt mindre eddike).
- Sød chilisauce (passer godt til asiatisk salat).
- Tahin.
Jeg laver gerne en stor portion af basisdressingen, for så er det altid nemt, at tage lidt af den fra køleskabet og blande én af ovenstående smagsgivere i.
Hvilken olie er bedst at bruge?
Jeg bruger enten rapsolie eller olivenolie. Nogle synes at olivenolie er for gennemtrængende i smagen, og foretrækker derfor den mere smagsneutrale rapsolie, men personligt kan jeg godt lide smagen af olivenolie.
Hvor længe kan den holde sig?
Den kan sagtens holde sig i mindst 14 dage. Så jeg laver gerne en stor portion af basisdressingen, så jeg har til lang tid. Så er det også altid nemt at lave forskellige smagsvarianter ved at tage lidt basisdressing og f.eks. blande en skefuld pesto eller krydderier i.
Fakta om opskriften
Tidsforbrug:
Serveres som: Tilbehør
Oprindelse: Det franske køkken (olie-eddike dressing er også kendt som vinaigrette, der kommer af det franske ord vinaigre)
Næringsindhold for olie-eddike dressing uden sennep
pr. 100 gram | pr. spiseske | |
---|---|---|
Kalorier | 681 kcal | 92 kcal |
Kulhydrat | 1 g | 0,2 g |
Protein | 0 g | 0 g |
Fedt | 75 g | 10 g |