Sund blomkålsgratin
Nem og sund blomkålsgratin der smager fantastisk. Den er uden mel og indeholder kun ganske få kalorier.
Ingredienser
til 2 personer- ca. 500 g blomkål
- 1 spsk olie
- 6 æg
- 300 g hytteost
- salt
- peber
- evt. 1 knsp revet muskatnød
- evt. 50 g skinketern eller bacontern hvis du vil have kød i
Sådan laver du blomkålsgratinen
Jeg forbager blomkålen i ovnen - det synes jeg er nemmest, men tilberedningstiden er lidt længere end hvis blomkålen i stedet forkoges i en gryde. Hvis du hellere vil koge blomkålsbuketterne i en gryde, skal de blot koge i ca. 5 minutter og derefter dryppe godt af.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Skyl blomkålen godt og skær den i små buketter/mundrette stykker. Kom dem i et ildfast fad (ca. 24x18 cm hvis blomkålsgratinen laves til 2 personer - hvis du laver en større portion, skal du bruge et større fad). Tilsæt olie og vend det godt rundt. Sæt fadet i ovnen og bag i 20-25 minutter eller til blomkålen er næsten mør. Tag fadet ud af ovnen og lad blomkålen køle lidt af.
Skru ovnen ned på 180 grader.
Del æggene i hvider og blommer.
Pisk æggehviderne helt stive i en skål.
Blend æggeblommerne sammen med hytteost, salt, peber og eventuelt muskatnød. Jeg brugte bare en stavblender, men du kan naturligvis også blende det i en alm. blender eller foodprocessor.
Kom de let afkølede blomkålsbuketter i æggeblommemassen. Hvis du vil have skinke eller bacon i, blandes det også i nu.
Vend forsigtigt de stiftpiskede æggehvider i æggeblommemassen. Kom blandingen tilbage i fadet og bag blomkålsgratinen i 30-35 minutter, eller til æggemassen er stivnet og gylden på toppen.
Jeg kan også anbefale den her:
Grøntsagsgratin
Fakta om opskriften
Måltid: Hovedret
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Næringsindhold for sund blomkålsgratin
| pr. person | total | |
|---|---|---|
| Kalorier | 552 kcal | 1103 kcal |
| Kulhydrat | 12 g | 24 g |
| Protein | 53 g | 107 g |
| Fedt | 31 g | 62 g |
Næringsberegningen er inklusiv skinke.
Hvis du gerne vil spare endnu mere på kalorierne, kan du evt. udelade skinke og/eller forkoge blomkålen i stedet for at forbage den (så kan du nemlig undgå olie). Så kommer blomkålsgratinen ned på kun 480 kalorier pr. person.
Gratinen indeholder kun ganske få kulhydrater, så den er velegnet til både low carb og keto.