Tøm køleskabet vegetar ret

Er køleskabet fyldt med grøntsager, er denne lækre vegetar ret med tomatsovs og grøntsagsmos en genial mulighed for at få dem brugt. Opskriften kan snildt varieres, så du kan tilpasse den til lige præcis de ingredienser, du har til rådighed.

5,0  –  1 stemmer  –  Stem her
Til 4 personer
 • ca. 600 g grøntsager (f.eks. peberfrugt, gulerod, squash eller lignende)
 • 2 løg (du kan også bruge rødløg, porrer eller dobbelt så mange forårsløg i stedet for)
 • 3 fed hvidløg (du kan bruge hvidløgspulver, hvis du ikke har friske hvidløg)
 • 2 spsk olie
 • 60 g tomatpuré
 • 1 1/2 spsk krydderier efter smag (f.eks. oregano, timian, paprika eller spidskommen, hvis smagen skal være lidt mexicansk)
 • 2 ds hakkede tomater
 • Andre rester du skal have brugt (f.eks. kogte linser eller bønner, ris, krydderurter, majs)
 • salt
 • peber

Grøntsagsmos til toppen

 • ca. 1200 g kartofler og/eller f.eks. gulerødder, søde kartofler, rodfrugter, broccoli, blomkål
 • ca. 100 g smør
 • evt. 3 spsk mælk eller fløde

Vegetarisk fyld

Skræl og skyl de grøntsager, du skal bruge til fyldet (jeg brugte en blanding af gulerødder, squash og peberfrugter). Skær dem i små tern.

Pil løg og hvidløg, og hak begge dele fint.

Svits alle grøntsagerne i olien ved middel varme i ca. 10 minutter.

Tilføj tomatpuré og krydderier - jeg har både lavet retten med en blanding af oregano og timian og en anden variant med en blanding af spidskommen og paprika, og begge dele fungerer rigtig godt. Svits yderligere to minutter.

Tilsæt hakkede tomater.

Hvis du har en rest kogte ris, linser eller bønner, kan du fint komme det i retten også. Har du rester af friske krydderurter, kan du også komme dem i.

Lad fyldet simre i ca. 10 minutter, og smag til med salt og peber og evt. ekstra krydderi. Kom fyldet op i et ildfast fad.

Grøntsagsmos til toppen

Mosen er bedst, når den laves med kartofler, rodfrugter og/eller blomkål eller broccoli. Jeg lavede mosen med en blanding af kartofler, gulerødder og blomkålsstok, men du kan bruge lige den blanding af grøntsager, du har ved hånden.

Skræl og skyl grøntsagerne, og skær dem i små tern. Bruger du toppen af blomkål og broccoli, skal den skæres i buketter og sættes til side til senere. Bruger du stokken fra blomkål og broccoli, skal den også skæres i små tern.

Kog grøntsagerne i ca. 20 minutter, til de er helt møre. Bruger du blomkål- og broccolistok skal det koge med fra starten af, mens toppen af blomkål og broccoli skal tilføjes efter 10 minutters kogetid.

Hæld vandet fra grøntsagerne, og lad dem dampe lidt af. Afhængigt af hvilke grøntsager, du har brugt, kan den specifikke mængde af smør og mælk eller fløde variere lidt. Tilsæt derfor det meste af smørret til grøntsagerne, men hold lidt af det tilbage. Pisk det godt igennem med en håndmikser eller mos det sammen med bagsiden af en grydeske.

Er mosen stadig meget fast, kan du tilføje det sidste smør og evt. mælk eller fløde, til den har den rette konsistens. Smag til med salt og peber.

Fordel mosen ovenpå fyldet i det ildfaste fad. Brug en gaffel og lav riller i mosen.

Sæt fadet i ovnen, og bag det i ca. 25 minutter ved 225 grader, til mosen er gylden.

Få mere inspiration til tøm køleskabet retter her.

Indsendt af
d.
24.02.21.
Kategori:
Hvor mange stjerner giver du?
Stem