Helstegt kalkun
Ingredienser
- 1 kalkun (gerne frilands)
- 250 g smør
- 1 brød i tern (lyst - uden skorpe)
- 1 1⁄2 tsk salt
- 1⁄2 tsk peber
- 2 dl persille (hakket)
- 2 tsk tørret salvie
- 3 1⁄2 spsk smør
- 4 dl bladselleri (finthakket)
- 2 løg (hakkede)
Bland brødterninger, salt, peber, persille og salvie. Svits løg og selleri i smør til det er blødt, ca. 5 min. Rør brødblandingen i og stil til side. Skyl kalkunen og tør den i køkkenrulle. Fjern overflødigt fedt og gem evt. indmad. Skindet kan løsnes nederst ved lårbenene og de hvide sener kan trækkes ud med en tang. Drys kalkunen ind- og udvendig med salt og peber. Læg lidt af fyldet i halsskindet og buk det ind under kalkunen, fæstn med en kødnål. Kom resten af fyldet i kalkunen, pak det ikke for fast og luk med kødnåle, som snøres sammen med bomuldssnor. Buk vingerne under kalkunen og bind dem op så lårene kommer ind til kroppen. Læg kalkunen i en bradepande og hæld smeltet smør over. Stil den i ovnen ved 175 gr. Øs smør og stegesky over en gang imellem. Beregn stegetiden til ca. 45 min. pr. kg. Prøv at stikke i den tykke del af låret, er saften klar er kalkunen færdig. Kog en bouillon på hjerte og kråse fra kalkunen og kog bradepanden af med den. Smag til med salt og peber og evt. lidt soya. Jævn med en smørbolle eller meljævning. Kog ca. 5 min. Tag fyldet ud af kalkunen og hold den varm. Lad kalkunen hvile ca. 20 min. før den skæres for.
Serveres med fyldet, hvide og brune kartofler, ærter, blancherede løg og tranebær.
Vi anbefaler også vores opskrift på kalkunbryst