Karbonader i ovn - nem opskrift hvor tilbehøret laves i samme fad

Mega nem opskrift på karbonader i ovn - stegt i samme fad som tilbehøret, der består af kartofler, ærter og gulerødder i en lækker cremet sovs.

 • Karbonader og tilbehør lavet i ovn.
 • Her fadet lige kommet ud af ovnen.
 • Så er der serveret med grøntsager og cremet sovs.
Til 4 personer
 • 1000 g kartofler
 • 500 g mornaysauce
 • 1 1/2 dl vand
 • salt
 • peber
 • 500 g gulerødder
 • ca. 600 g hakket svinekød eller svin/kalv
 • 50 g rasp
 • 300 g frosne ærter
 • 10 g smør

Tænd ovnen på 210 grader.

Skræl kartoflerne, og skær dem i mundrette stykker.

Rør mornaysauce og vand sammen i et ildfast fad. Krydr med salt og peber, men husk at mornaysaucen godt kan være salt i forvejen. Kom kartoflerne i fadet, og sæt det i ovnen i ca. 10 minutter.

Skræl gulerødderne, og skær dem i fine tern.

Form det hakkede kød til karbonader, og krydr dem med salt og peber. Kom raspen i en tallerken, og vend karbonadernes overside og kanter i raspen (men ikke undersiden).

Tag fadet ud af ovnen. Bland forsigtigt gulerødder og ærter sammen med kartoflerne i sovsen. Læg karbonaderne ovenpå (med rasp-siden opad). Fordel nogle små smørklatter ovenpå karbonaderne, og sæt fadet tilbage i ovnen i ca. 30 minutter. De sidste 3-5 minutter kan du evt. sætte ovnen på "grill", så raspen bliver gylden og sprød, men hold godt øje med, at de ikke får for meget.

Velbekomme!

Se også:
Denne super nemme og lækre opskrift på frikadeller i fad med porrer, kartofler og fløde.

Er der kartofler og gulerødder i overskud?

Hvis der er gulerødder og kartofler tilovers, efter du har lavet retten, kan du med fordel bruge dem i en af disse mega lækre retter:

Krydrede hakkebøffer i fad med tomatsauce og grøntsagerFrikadeller i fad med flødebagte kartoflerLækker karryret med kylling og grøntsager

Næringsindhold

pr. personhele portionen
Kalorier772 kcal3089 kcal
Kulhydrat70 g281 g
Protein48 g193 g
Fedt30 g120 g

Karbonader på en ny og nemmere måde

Jeg elsker gammeldags dansk mad, men i en tralv hverdag, kan det godt være lidt for besværligt. Så i stedet for at have gang i både en pande til karbonaderne, en gryde til kartoflerne og en anden gryde til ærter og gulerødder, så tilberedes hele denne ret i ét fad. Det er da nemt, og så er der også mindre opvask :-)

Tid i ovnen og arbejdstid i køkkenet

Arbejdstid i køkkenet:
Samlet stegetid i ovnen: hvoraf karbonader, ærter og gulerødder steger med i 30 min.
Samlet tid fra start til slut:

Tip: Krydderurter kan give et spændende twist

Jeg plejer at lave opskriften, som den er ovenfor - det er både det nemmeste og også det, der smagsmæssigt ligger tættest op ad de gode gammeldags karbonader eller krebinetter med stuvede ærter og gulerødder. Har du lyst til at give smagen et krydret twist, kan du tilsætte enten friske eller tørrede krydderurter efter smag - f.eks. rosmarin eller estragon, der kan lede tankerne i retning af bearnaise. Du kan enten tilsætte dem til sovsen eller farsen eller drysse dem over ved servering.

Hvilket kød kan bruges til karbonader?

Traditionelt laves karbonader med hakket svinekød eller hakket kalv/flæsk, men du kan også sagtens lave denne opskrift med hakket oksekød, kyllingekød eller anden fars - så kan man dog diskutere, om der stadig er tale om karbonader.

Kan man bruge noget andet end mornaysauce?

Mornaysauce har en dejlig cremet konsistens og en mild smag. Men hvis du gerne vil undgå mornaysauce - f.eks. fordi det indeholder ost - tror jeg godt, at retten kan laves med fløde. Men så skal der nok også tilføjes lidt majsstivelse eller anden jævning, så flødesovsen får den rette konsistens.

Nogle steder kan man også købe færdiglavet hvid sovs (også kaldet mælkesauce). Det, tror jeg også godt, kan bruges - jeg har dog ikke selv prøvet det.

Kan retten fryses?

Nej, den er ikke velegnet til frysning. Hvis du har rester tilovers er holdbarheden ca. 4 dage i køleskabet.

Dobbeltpanering eller helt uden rasp?

I min opskrift er karbonaderne bare vendt i rasp en enkelt gang. Jeg synes at det giver en fin panering, og så kan det laves uden æg, så det er så nemt som muligt.

Hvis du ønsker dobbeltpanering kan du dog også sagtens lave det. Jeg synes bare ikke, at det er nødvendigt.

De kan naturligvis også laves helt uden rasp (og smør), men så vil de minde mere om frikadeller.

Hvor stort et fad skal der bruges?

Jeg brugte et fad på ca. 20x30 cm til 4 personer. Hvis du laver retten til flere personer, skal du bruge et større fad.

Annonce

Publiceret d.
03.05.19.
Kategori:
Hvor mange stjerner giver du?
Stem