Firkantede kartofler
De lækreste firkantede kartofler, som er dejligt sprøde på alle sider. Det er virkelig noget tilbehør der altid imponerer gæsterne.
Ingredienser
til 4 personer- 6 bagekartofler
- 3 dl vand (kogende)
- 1 bouillonterning (grøntsags- eller hønsebouillon)
- 100 g smør
- 2 spsk olie
- 2 fed hvidløg
- 1 håndfuld frisk timian eller rosmarin
- salt
- peber
Sådan laver du de firkantede kartofler
Forvarm ovnen til 180 grader.
Skær kartoflerne i firkantede stykker. Du kan få 2 firkanter ud af hver kartoffel. Læg kartoffelfirkanterne i et ildfast fad.
Tip: Hvis du vil bruge det kartoffel der skæres fra (f.eks. til mos), så er det en fordel at skrælle kartoflerne inden du skærer dem.
Opløs bouillonterningen i det kogende vand, og hæld det over kartoflerne i fadet.
Fordel halvdelen af smørret ovenpå kartoflerne - den anden halvdel skal bruges senere.
Dæk fadet med sølvpapir og bag kartoflerne i ovnen i ca. 40 minutter eller til de er møre. Stik evt. i dem med en kødnål eller lignende for at mærke om de er møre.
Tag kartoflerne op af fadet og lad dem dampe af. De bliver nemmest sprøde, hvis overfladen er tør.
Varm resten af smørret og olien op på en pande ved middel varme. Knus hvidløgene og kom dem på panden sammen med timian (eller rosmarin), så det kan give smag til smørret.
Drys de firkantede kartofler med salt og peber, og steg dem gyldne på alle sider.
Jeg kan også anbefale de her knuste kartofler:
Sprøde knuste kartofler i ovn
Kan de laves dagen før?
Ja, de kan godt laves dagen før. Den ene mulighed at bage dem i bouillonen (som beskrevet i opskriften), og så stege dem på panden umiddelbart inden servering. Så er de helt "frisklavede".
Alternativt kan du lave dem helt færdige i forvejen, og så blot varme dem i ovnen på selve dagen.
Skal pommes fondant ikke først steges på panden og så bages i ovnen?
Jo, traditionelle pommes fondant steges først på panden og bages derefter i ovnen, men dampen i det tildækkede fad gør, at de nemt mister deres sprødhed.
Ved at gøre det i omvendt rækkefølge bliver kartofler altså mere sprøde.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det franske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet:
Tilberedningstid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for firkantede kartofler
| pr. firkant | pr. person | total | |
|---|---|---|---|
| Kalorier | 222 kcal | 667 kcal | 2667 kcal |
| Kulhydrat | 37 g | 111 g | 444 g |
| Protein | 4 g | 13 g | 53 g |
| Fedt | 7 g | 21 g | 84 g |
Næringsindholdet pr. kartoffelfirkant tager udgangspunkt i, at hver bagekartoffel giver 2 kartoffelfirkanter.