Brød til tapas

Mega lækkert brød til tapas med flotte store huller og en super sprød skorpe. Vælg selv, om du vil lave små eller store brød, og om du vil tilsætte f.eks. soltørret tomat, oliven eller dejlige krydderurter.

5,0  –  1 stemmer  –  Stem her
  • Brødet bliver rustikt og med lækre lufthuller, som er perfekt til tapas
  • Der kan gemme sig masser af dejlig pesto i hullerne.
  • Tomat, oliven og krydderurter gør sig også rigtig godt som fyld
Til 2 stk
  • 5 g gær
  • 500 g vand (koldt)
  • 75 g durummel (plus ekstra til formning af brødene)
  • 525 g hvedemel eller manitobamel (gerne med min. 12% proteinindhold)
  • 12 g salt
  • 5 g sukker
  • evt. 40 g soltørrede tomater
  • evt. 20 g oliven
  • evt. 2 tsk tørrede krydderurter (f.eks. rosmarin, timian eller oregano)
  • lidt olie til at smøre skålen

Til bagning

  • 2 dl kogende vand

Rør gæren ud i det kolde vand.

Tilsæt durummel, hvedemel, salt og sukker. Tilsæt evt. også soltørret tomat og/eller oliven og krydderurter, hvis du gerne vil have det i brødet.

Rør dejen godt sammen.

Smør en skål med lidt olie, og kom dejen herover i.

Dæk dejen med husholdningsfilm, og lad den hvile i 20 minutter. Så skal dejen foldes. Fugt hånden med vand, ræk nedenunder dejen, og løft den op og henover sig selv. Gør dette i alt 4-5 gange, til du kan mærke, dejen strammer sig op.

Lad igen dejen hvile 20 minutter, og fold den endnu engang på samme måde. Lad hvile yderligere 20 minutter, og fold dejen en sidste gang.

Kom dejen i køleskabet, og lad den koldhæve i 8-24 timer. Se her hvordan du laver en hurtigere version.

Bagning af brødene

Forvarm ovnen til 275 grader (over- og undervarme) med en tom bageplade (eller et bagestål) placeret midt i ovnen. Placér også en tom bradepande i bunden af ovnen, som også skal forvarmes med ovnen.

Drys bordet godt med durummel, og hæld dejen ud herpå. Drys også en bagespatel med durummel, og hak dejen ud til det antal brød, du skal lave. Se her hvordan du laver små flutes i stedet.

Flyt brødene hurtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Dejen er ret våd i det, så derfor skal det gå lidt tjept med at flytte den.

Glid bagepapiret med brødene over på den forvarmede bageplade midt i ovnen, og hæld hurtigt det kogende vand i den tomme bradepande i bunden. Luk ovnlågen, og bag brødene i 10 minutter. Skru herefter ned til 225 grader, og bag dem i yderligere 15 minutter.

Tag brødene ud, og lad dem afkøle på en bagerist.

Servér f.eks. brødene med en lækker pesto eller hvidløgsmayo til eller find flere lækre tapas opskrifter her.

Indsendt af
d.
22.10.21.
Kategori:

Ofte stillede spørgsmål

Her kan du få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål til opskriften

Hvordan laver jeg en hurtigere dej?

Hvis du ikke har tid til at koldhæve dejen, kan du lave denne hurtigere version.

Lav dejen og fold den, som opskriften beskriver. Lad herefter dejen stå ved stuetemperatur på køkkenbordet i 4 timer. Form og bag brødene som angivet i opskriften.

Du kan endda lave en endnu hurtigere version, der kun skal hæve i 2 timer, hvis du bruger 10 g gær i stedet for 5 g. Du får dog mere smag i brødet, jo længere tid, det hæver.

De hurtigere versioner giver et brød med lidt mindre lufthuller, men det er stadig super luftigt og lækkert, så det er en fin løsning, hvis du ikke har tid til at koldhæve dejen.

Hvordan laver jeg små tapas-brød?

Du kan sagtens lave små brød i stedet for store. Hak blot dejen ud i mindre stykker (du kan få ca. 8 små flutes ud af grundportionen til 2 brød).

Bag dem på samme måde som brødene med damp i bunden af ovnen. Bag dem i 10 minutter ved 275 grader, og skru derefter ned på 225 grader, og bag herefter kun i 8 minutter.

Hvis du gerne vil have små brød, kan du sagtens det

Hvor længe kan brødene holde sig?

De holder sig fint et par dage, hvis de pakkes godt ind, så de er rigtig velegnede til at bage på forhånd. Inden servering kan det dog være en god idé at genvarme dem ganske kort, så skorpen bliver sprød igen. Pensl brødene med vand, og varm dem 3-5 minutter ved 275 grader.

Brødene kan også sagtens fryses ned - så skal de blot optøes og hurtigt genvarmes som beskrevet.

Hvor meget brød skal jeg beregne per person?

Jeg beregner som regel 2 brød til 4 personer.

Fakta om opskriften

Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det danske køkken
Arbejdstid i køkkenet:
Samlet hævetid: 9 timer
Bagetid:

Næringsindhold for de store brød

pr. skivepr. personpr. brød
Kalorier67 kcal535 kcal1069 kcal
Kulhydrat13 g105 g210 g
Protein2 g17 g34 g
Fedt0,4 g3 g6 g


Næringsberegningen pr. skive forudsætter, at hvert brød skæres i 16 skiver.

Næringsindhold for de små tapasbrød

pr. brødpr. personhele portionen
Kalorier267 kcal535 kcal2138 kcal
Kulhydrat52 g105 g419 g
Protein9 g17 g69 g
Fedt1,4 g3 g11 g


Næringsindholdet pr. brød forudsætter, at der laves 8 små brød.

Hvor mange stjerner giver du?
Stem