Oksemørbrad på pande

Super nem opskrift, der guider dig til, hvordan du tilbereder et lækkert stykke oksemørbrad på panden, så kødet bliver saftigt og lækkert og får masser af smag.

  • Stegemetoden giver et perfekt rosa resultat og super saftigt kød.
  • Lad oksemørbraden hvile, når du har taget den af panden, inden du skærer i den.
Til 2 personer
  • 1 oksemørbrad (ca. 400 g)
  • salt
  • peber
  • 2 spsk olie
  • 30 g smør
  • 2 fed hvidløg
  • 3 kviste frisk timian eller rosmarin

Afpuds oksemørbraden for sener og store fedtklumper. Krydr den godt med salt og peber.

Opvarm olien ved høj varme på en pande. Brun oksemørbraden af på fire sider og enderne (ca. 30 sek. på hver side).

Skru ned til middel varme, og tilsæt smørret til panden. Knus hvidløgene let med en kniv (hvidløgene skal ikke pilles), og kom dem på panden sammen med timian eller rosmarin.

Stegetid på panden

Steg nu kødet i to minutters intervaller skiftevis på hver af de fire sider. Sæt et stegetermometer i midten af kødet, så du hele tiden kan holde øje med centrumtemperaturen. Du kan også tage termometeret ud igen og sætte det i kødet løbende under stegningen, hvis det er for besværligt at have termometeret i konstant.

Den konkrete stegetid afhænger af tykkelsen på det stykke kød, du bruger, så vær meget opmærksom på kernetemperaturen løbende. Jeg vil anbefale at gå efter et rosa resultat (det tager ca. 18-20 min., inkl. bruning), men det er smag og behag, hvordan man foretrækker sit kød.

Brug en ske til at skovle smørret, der har taget smag af hvidløg og krydderurter, over mørbraden løbende under stegning - så får du et rigtig saftigt stykke kød.

Fortsæt med at stege kødet i to minutters intervaller, indtil du har nået den ønskede centrumtemperatur:

Kernetemperatur
Rødt kød51-52 grader
Medium rare kød53-54 grader
Rosa kød55-56 grader
Gennemstegt kød58-59 grader


Tag mørbraden af varmen, når den har nået den ønskede kernetemperatur, og lad den hvile i 10-15 minutter, inden du skærer i den. Dæk den endelig ikke til under hviletiden, da kødet så vil stege videre.

Uden stegetermometer

Det er nemmest at få et perfekt resultat med stegetermometer, men har du ikke et, kan du sigte efter at stege mørbraden i 18-20 minutter (for et rosa resultat) og bruge en kødnål til at finde ud af, om kødet har fået varme i midten.

Stik kødnålen ind i midten af kødet, hiv den ud, og læg den op på overlæben. Føles kødnålen lun, har kødet fået varme i midten, og det vil som minimum være rosa stegt. Dette trick kan dog ikke sige noget om, hvorvidt kødet er rosa, medium eller gennemstegt, så det er ikke en helt præcis metode.

Find lækkert tilbehør til oksemørbrad her.

Kan jeg lave oksemørbradbøffer i stedet for en helstegt mørbrad?

Det kan du fint gøre. I så fald skal du skære kødet ud i passende store bøffer. Sørg for at skære dem lige store og gerne lidt større, end du umiddelbart tænker, de skal være, for kødet svinder lidt ind under stegning.

Steg bøfferne som beskrevet i opskriften, og mål centrumtemperaturen undervejs.

Denne måde at tilberede oksemørbrad på har den fordel, at du kan stege bøfferne forskelligt, så du kan imødekomme, hvis der er forskellige ønsker til, hvordan kødet skal steges.

Fakta om opskriften

Måltid: Hovedret
Oprindelse: Det danske køkken
Forberedelsestid: 5 min.
Stegetid:
Hviletid: 10-15 minutter

Næringsindhold

pr. personhele portionen
Kalorier515 kcal1030 kcal
Kulhydrat2 g3 g
Protein40 g81 g
Fedt39 g77 g
Publiceret d.
08.11.21.
Kategori:
Hvor mange stjerner giver du?
Stem