Sovs til and

Super nem opskrift på lækker brun sovs til and lavet på den helt klassiske måde med den dejlige stegesky fra anden og en opbagning, så sovsen får den perfekte konsistens og kan hænge ved kartoflerne.

  • Sauce skal der til, når der skal and på bordet, og den her opskrift er den bedste
Til 4 personer

Smelt smør eller andefedt ved middel varme. Pisk melet godt ud i det smeltede fedtstof. Lad det stege et minuts tid under omrøring, så melet bliver ristet lidt af.

Tilsæt andefond lidt ad gangen, og pisk godt efter hver tilsætning.

Tilsæt fløde. Rør kulør i, til du har den farve, du gerne vil have på din brune sovs.

Lad den simre under omrøring, til melsmagen er væk, når du smager på den. Det tager ca. 5-10 minutter. Smag til med salt, peber og evt. en smule sukker.

Sådan laver du den bedste andefond

For at få en super god andefond, kan du komme følgende i bunden af bradepanden:

  • Indmad fra anden (kassér dog leveren, da den kan give fonden en metallisk bitter smag)
  • 1 gulerod
  • 1 løg
  • 4 laurbærblade
  • 1 tsk peberkorn
  • Evt. 1,5 dl rødvin

Hæld ca. 1,5 liter vand på, og placér anden på en rist ovenover.

Steg anden, og sigt herefter stegeskyen fra, og brug den til at lave sovsen med. Skim gerne fedtet fra, og brug det i stedet for smør eller kassér det.

Hvis du efter stegning har mere end de 5 dl fond, der skal bruges til 4 personer, kan du evt. koge fonden lidt ind og få en endnu mere koncentreret smag.

Kan jeg lave sovsen med færdigkøbt andefond eller -bouillon?

Hvis du gerne vil lave en sovs uden hjemmelavet andefond, kan du sagtens lave den med færdiglavet andefond eller -bouillon

Opløs blot 1,5 spsk koncentreret andefond i 5 dl kogende vand (til 4 personer), og brug det i sovsen som beskrevet. Vil du gerne have rødvin i, kan du koge 1,5 dl rødvin ind, til der kun er ca. 2 spsk tilbage i en gryde og dernæst tilsætte koncentreret andefond og vand - så har du en rigtig god sovsebase.

Bruger du andebouillon i pulverform skal du røre ca. 20 g ud i 5 dl kogende vand.

Vil du hellere have en sauce uden opbagning?

Forskellen på en sovs og en sauce er ikke skarpt optrukne, men mange vil nok mene, at en sauce er lidt tyndere i konsistensen end en sovs, og en sauce er sjældent jævnet ved hjælp af en opbagning, medmindre der er tale om en bechamelsauce.

Vil du gerne servere en sauce til anden, er fremgangsmåden derfor en lidt anden. Du laver samme lækre andefond som beskrevet i afsnittet ovenover, men i stedet for at lave en opbagning, koger du i stedet fonden ind, til den er godt reduceret og koncentreret i smagen. Her kan du så vælge at servere saucen, som den er, eller piske lidt koldt smør i. Du kan også tilsætte lidt fløde for at afrunde smagen.

Fakta om opskriften

Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det danske køkken
Arbejdstid i køkkenet:

Næringsindhold for andesovsen

pr. personhele portionen
Kalorier151 kcal606 kcal
Kulhydrat8 g30 g
Protein1 g6 g
Fedt13 g51 g
Publiceret d.
12.10.21.
Kategori:
Hvor mange stjerner giver du?
Stem