Græskar opskrifter

Her finder du masser af inspiration og opskrifter med græskar. Vi har samlet de bedste opskrifter på alt fra suppe og mos til salat og andet tilbehør.

Værd at vide om græskar
 Hokkaidomosen varmes og blendes i gryden efter den er bagt i ovnen.
Hokkaidomos - nem opskrift på hokkaidomos i ovn

God opskrift på hokkaidomos, hvor græskarret bages i ovnen, så det får en dejlig sødme.

Ovnbagte stykker af græskar med smuldret feta og dressing dryppet henover.
Bagt græskar med feta

Nemt og lækkert tilbehør: Bagt græskar med cremet feta og en skøn dressing med honning og balsamico, som passer rigtig godt til.

Græskarpuréen får en varm, orange kulør.
Græskarpuré

Lav nemt det dejligste tilbehør til din hovedret: Græskarpuré! Med dens milde smag er den god til det meste, specielt som modspil til krydrede serveringer.

Græskarsuppe med tigerrejer.
Græskarsuppe med rejer

Græskarsuppe smager fantastisk og er dejligt varmende især om efteråret og om vinteren. Dette er en cremet udgave med rejer, creme fraiche og et syrligt pift af lime.

Et glas syltede græskar med frisk ingefær.
Syltet græskar

Gør som husmoren gjorde i gamle dage og lav syltet græskar. Velsmagende og alsidigt tilbehør, som kan serveres til det meste.

En rigtigt dejlig græskartærte.
Enkel græskartærte

Græskartærte lavet med italiensk twist med parmesan, ricotta ost og rucola som drysses på toppen. Tærten passer rigtigt godt til andre retter, men kan også serveres som en ret i sig selv. Så kan ingredienserne fordobles.

Hokkaido får en dejlig sødme når det bages i ovnen.
Bagt hokkaido i ovnen

Nem opskrift på lækker hokkaido, der bliver bagt i ovnen med en masse krydderier og kan bruges som tilbehør til det meste.

Dejlig græskarsuppe med sprødstegt bacon og fløde, der passer perfekt til en kold efterårsdag.
Græskarsuppe med bacon og fløde

Virkelig lækker græskarsuppe med bacon og fløde, der gør den dejligt cremet. Suppen er en rigtig efterårsklassiker, og den kan både serveres som forret og hovedret.

Super lækker salat med hokkaido, rucola og revet parmesan.
Hokkaidosalat – lækker salat med hokkaido

Simpel og lækker salat med hokkaido, rucola og parmesan. Hokkaidogræskarret bliver bagt i ovnen, og det giver en dejlig sødme, der passer perfekt med den bitre rucola.

Rigtigt god og smagfuld græskarsuppe med både chili og kokossmag.
Græskar- og chilisuppe

Herlig suppe som især passer godt til efteråret, hvor det er muligt at få friske og gode græskar i butikkerne. Suppen kan serveres med ris eller alene.

En portion hokkaidosuppe med kokosmælk, serveret med ristet rugbrød og en klat creme fraiche.
Hokkaidosuppe med kokosmælk

Cremet og let krydret hokkaidosuppe med kokosmælk, chili og tomat. Den er dejligt mættende og har den smukkeste orange farve.

En dejlig chutney der fungerer rigtigt godt som tilbehør.
Græskarchutney

Lav en dejlig, anderledes chutney-variant med denne opskrift på græskarchutney. Velsmagende, nem at lave og perfekt som tilbehør.

Her er græskarsalaten lavet med bagt hokkaido, men man kan også bruge butternut.
Græskarsalat

Græskarsalat som er skønt til bøf, kylling eller tærte. Indeholder blandt andet tomater og basilikum.

Græskarsuppen kan eventuelt serveres med sprødstegt bacon eller tern af chorizopølse.
Græskarsuppe med kokosmælk og ingefær

Har du købt et græskar er det oplagt at lave en skøn græskarsuppe med blandt andet ingefær og kokosmælk, som blendes med en stavblender inden den serveres varm.

Alt du skal vide om græskar

Vi har samlet alt, hvad du skal vide om græskar i denne wiki.

Sæson for græskar

Sæsonen for græskar starter ved indgangen til efteråret sidst i august og strækker sig henover vinteren indtil december-januar måned.

Sorter

Der er et utal af græskarsorter at vælge imellem, men i supermarkederne vil man oftest støde på hokkaidogræskar, butternut-squash og spaghettisquash, og så selvfølgelig de store varianter, som typisk bruges til Halloween-udsmykninger.

Næringsindhold pr. 100 gram

HokkaidoButternut
Kalorier20 kcal40 kcal
Kulhydrat4 g10 g
Protein0,6 g1 g
Fedt0,1 g0,1 g

Orange sundhedsbomber med masser af smag

Græskar er regulære sundhedsbomber fyldt med både A-, B- og C-vitaminer samt kalium.

De har tilmed et lavt indhold af kulhydrater (især hokkaidogræskar), så de er perfekte at kaste sig over, hvis man spiser LCHF eller vil mindske udsving i blodsukkeret. Græskar tilføjer nemlig masser af fylde til et måltid og kan bruges som erstatning for nogle af de traditionelle kulhydratkilder, man ofte serverer som tilbehør.

En spaghettisquash kan f.eks. trævles og erstatte almindelig pasta, og en lækker græskarmos kan erstatte traditionel kartoffelmos til gryderetter.

Er græskar en frugt eller en grøntsag?

Selvom vi normalt tænker på græskar som en grøntsag og anvender det som sådan, så er det faktisk botanisk set kategoriseret som et bær, da det indeholder frugtkød og kerner, som er kendetegnende for bærfamilien.

God til vegetarer og veganere

Græskars mange anvendelsesmuligheder og deres utroligt gode smag gør dem også til en yndet ingrediens blandt veganere og vegetarer, da man nemt kan lave fyldige, lækre og velsmagende retter uden brug af kød og mælkeprodukter, hvis bare man har et græskar ved hånden.

Opbevaring og holdbarhed

Hvis græskar opbevares køligt og tørt, holder det sig friskt længere. Hvis du ikke har plads til det i køleskabet, er det heldigt, at græskar hører efteråret og vinteren til, så det kan fint opbevares udenfor, så længe vejret er til den køligere side (men undgå frost).