Sprøde kartofler på panden

Se hvordan du nemt laver de helt perfekte råstegte kartofler på panden, hvor kartoflerne bliver både sprøde, gyldne og møre og smager helt fantastisk. Servér som tilbehør eller som biksemad.

  • Sprøde pandestegte kartofler er kanongodt tilbehør til et væld af retter.
  • Kartoffelstykkerne steges på panden i en blanding af smør og olie, der giver det bedste resultat.
Til 3 personer
  • 1 kg kartofler
  • 2 spsk olie
  • 25 g smør
  • evt. 1/2 tsk timian eller rosmarin (frisk eller tørret)
  • salt
  • peber

Sådan laver du perfekte råstegte kartofler på panden

Skræl kartoflerne, og skær dem i mundrette stykker.

Varm olie og smør op på en pande ved lige under middel varme (ca. trin 4 ud af 9 på komfuret).

Tilsæt kartofler og evt. timian (eller rosmarin), og krydr med salt og peber.

Steg kartoflerne i ca. 40-50 minutter, til de er møre og sprøde. Den konkrete stegetid afhænger af størrelsen på dine kartoffelstykker, så tjek dem løbende.

Rør rundt i kartoflerne undervejs, men gør det ikke hele tiden, da det vil forhindre dem i at få en sprød stegeskorpe.

Smag på kartoflerne, og krydr evt. med lidt ekstra salt inden servering.

Se også:
De smørstegte kartofler er super gode at servere til f.eks. pandestegt laks eller en lækker rosastegt kalvecuvette.

Kan man bruge alle slags kartofler?

Du kan pandestege langt de fleste kartofler på denne måde - både aspargeskartofler, nye kartofler og andre små kartofler. De små kartofler kan også råsteges hele, men så er stegetiden ca. 20 minutter længere. Undlad at bruge bagekartofler, da de er meget melede i konsistensen og har svært ved at få den helt rigtige sprøde overflade.

Hvordan steger man bedst glaskartofler på panden?

Da glaskartofler er kogt på forhånd, skal de blot steges for at få lidt stegeskorpe. Steg dem ved middel varme, til de er gyldne. Pas på med at stege dem ved for høj varme, fordi kartoflerne i så fald kan eksplodere på panden, da de indeholder meget væske fra den lage, de har lagt i i glasset.

Af den grund er det svært at få helt perfekt brasede kartofler, hvis du bruger glaskartofler, da de ofte vil være overtilberedte indeni, når de er sprøde udenpå.

Fakta om opskriften

Måltid: Tilbehør eller hovedret
Oprindelse: Det danske køkken

Tidsforbrug:
Forberedelsestid:
Stegetid:
Samlet tidsforbrug:

Næringsindhold for råstegte kartofler

pr. personhele portionen
Kalorier400 kcal1198 kcal
Kulhydrat53 g159 g
Protein6 g19 g
Fedt17 g51 g


Næringsberegningen er baseret på, at man serverer kartoflerne som tilbehør. Som tilbehør er der beregnet ca. 330 g kartofler per person. Serverer man de brasede kartofler som hovedret, f.eks. til en omgang biksemad, er der dog kun til 2 personer, da man i så fald beregner ca. 500 g kartofler per person.

Flere nemme pandestegte grøntsager

Se flere lækre opskrifter på pandestegte grøntsager herunder:

Lækker blomkål på pandenRistet spidskål på pandenSmørstegte gulerødder på panden

Publiceret d.
22.02.22.
Kategori:
Hvor mange stjerner giver du?
Stem