Tilbehør til vildt (f.eks. krondyrfilet)

Rigtig godt tilbehør til vildt, der består af lækre sprøde kartofler og en dejlig salat, der er inspireret af den klassiske waldorfsalat. En super god kombination, der ovenikøbet er rigtig nem at lave.

  • De sprøde kartofler og den lækre waldorf salat er perfekt tilbehør til vildt.
  • Tilbehøret kommer hurtigt til at spille hovedrollen, når det er dette, der serveres.
  • Hvad enten det er dyrekølle, dyreryg eller krondyrfilet, der er på menuen, er denne salat helt perfekt til.
Til 4 personer

Kartofler til vildt

  • 4 bagekartofler (store)
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 4 kviste timian
  • 80 g smør
  • salt
  • peber
  • Ca. 2 spsk olie

Salat

  • 100 g valnødder
  • kogende vand
  • 5 spsk fløde
  • 50 g creme fraiche
  • 1/2 spsk citronsaft
  • 1/2 spsk sukker
  • 2 hjertesalater
  • 100 g vindruer
  • 4 forårsløg
  • 1 æble (lille)

Sådan laver du kartoffel tilbehøret

Skræl bagekartoflerne. Skær dem i firkantede blokke (du kan få to blokke ud af hver bagekartoffel).

Kom kartoffelfirkanterne op i et ildfast fad, og overhæld dem med grøntsagsbouillonen.

Fordel timian og halvdelen af smørret ovenpå kartoflerne (gem resten af smørret til stegning). Krydr med salt og peber, og dæk med stanniol.

Bag kartoflerne i ovnen i ca. 50 minutter ved 180 grader, til de er møre. Du kan også koge kartofler i grøntsagsbouillon og smør i en gryde, men det er nemmere at styre i ovnen, og man behøver ikke holde så meget øje med kartoflerne undervejs.

Tag kartoflerne op af fadet, og lad dem tørre på overfladen.

Kom smør og olie på en pande, og lad det varme op ved middel varme.

Steg kartoffelfirkanterne på alle sider, til de er godt gyldne over det hele.

God salat til vildt

Overhæld valnødderne med kogende vand, og lad dem stå i 5 minutter. Hæld vandet fra, og lad nødderne dryppe af. At sætte valnødderne i blød fjerner det meste af bitterheden i nødderne.

Pisk fløden til let skum, og bland det sammen med creme fraiche, citronsaft og sukker. Lad dressingen stå på køl, imens resten af salaten forberedes.

Skyl hjertesalat grundigt, dup det tørt, og riv eller skær det i mindre stykker.

Skyl vindruer, og halvér dem. Skyl forårsløg, og snit dem fint. Skyl æble, og skær det i små fine tern.

Vend evt. vindruer, forårsløg og æble i dressingen og anret det med hjertesalaten i en skål. Du kan også servere dressingen ved siden af, hvis du foretrækker det.

Hak valnødderne groft, og drys dem over salaten.

Se mere lækkert tilbehør til vildt her

Fakta om opskriften

Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Passer godt til: Krondyrfilet, dyrekølle, dyreryg, vildt i det hele taget.

Næringsindhold for kartofler til krondyrfilet

pr. personhele portionen
Kalorier411 kcal1645 kcal
Kulhydrat46 g184 g
Protein6 g22 g
Fedt24 g96 g


Næringsindhold for salaten

pr. personhele portionen
Kalorier315 kcal1259 kcal
Kulhydrat14 g56 g
Protein5 g22 g
Fedt26 g105 g


Hvad kan jeg gøre med det kartoffel, jeg skærer fra?

De små kartoffelstykker, du skærer fra bagekartoflerne for at få de fine pommes anna lignende kartoffelblokke, kan du bruge til en god kartoffelsalat eller en lækker omgang råstegte kartofler. For at lave sidstnævnte skal du blot stege stykkerne i en blanding af olie og smør ved middel varme, til de er møre, sprøde og gyldne.

Skal der ikke bladselleri i en waldorfsalat?

Det skal der, hvis det skal være helt traditionelt, men her har jeg valgt at erstatte det med forårsløg, da de giver et godt modspil til de søde vindruer og den lidt fede dressing.

Man kan dog sagtens erstatte forårsløg med ca. 2 stængler bladselleri (til 4 personer) eller blot tilføje dem til salaten, hvis man foretrækker det.

Mere lækkert tilbehør til krondyrfilet, dyreryg og dyrekølle

Hvis du har appetit på mere dejligt tilbehør til vildt, kan jeg anbefale disse lækre opskrifter:

Kartofler i muffinsforme (mini pommes anna)Tilbehør til grill (god til sommer)Rødkålssalat med appelsin og æbler (god til vinter og nytår)

Hvis du vil servere svampe til

Er du på udkig efter nogle lækre svampe at servere til en god dyrekølle eller dyreryg, er denne opskrift på svampe tilbehør til oksemørbrad super velegnet. Tilbehøret passer både til oksemørbrad og vildt og består af stegte kantareller og en dejlig svampepuré. Skal det være lidt nemmere, er disse fyldte portobellosvampe med flødeost og bacon også super gode at servere til vildt.

Publiceret d.
07.02.22.
Kategori:
Hvor mange stjerner giver du?
Stem