Parlør over drikke og drinksudtryk

Hvad dækker de forskellige spiritus-navne over, og hvad betyder de forskellige udtryk? Få svarene i denne drinksparlør.

Absint
Akvavit
Ale
Angostura
Apricot brandy
Bacardi
Bananlikør
Bénédictine
Bitter
Bourbon
Brandy
Calvados
Campari
Canadisk whisky
Champagne
Chartreuse
Cobbler
Cocktail
Cognac
Cointreau
Cola
Collins
Cooler
Crusta
Curacao
Daisy
Drambuie
Dry Martini
Dubonnet
Fine
Fine Champagne
Fizz
Flip
Genever
Gentiana
Ginger Ale
Gløgg
Grand Marnier
Grenadine
Grog
Henkell
Highball
Hvid Heering
Irish Coffee
Jamaica-rom
Kahlua
Lime juice
London gin
Maraschino
Martini
Noilly Prat
Old Fashion
Orange bitter
Pernod
Peter Heering
Portvin
Punch
Rom
Saltkant
Sangaree
Sangria
Sauternes
Sherry
Sour
Sukkerlage
Svensk Punch
Toddy
Vermouth
Vodka
Whisky

Absint

Absint er er grøn alkohol, der er lavet på malurt. Den har en alkoholprocent på ca. 50-80 % og smager af anis. Absint er kendt for at være hallucinationsfremkaldende, og den kan med fordel fortyndes med vand og sukker, da det kan være farligt at drikke meget stærk alkohol rent.


Akvavit

Kommer af det latinske "aqua vitae", der betyder "livets vand". Akvavit kaldes også snaps, og det er en brændevin, ofte destilleret af korn eller kartofler og tilsat forskellige smagsstoffer som for eksempel kommen, der er særligt populær omkring jul og påske og passer godt sammen med sild. Betegnelsen anvendes kun i Skandinavien. Akvavit har en alkoholprocent på ca. 40-45 % og kan derfor med fordel opbevares i fryseren, da den helst skal serveres helt kold.

Ale

En ale er en type øl, der fremstilles ved overgæring. Den er lidt mørkere og mere fyldig end den klassiske pilsner og har også en højere alkoholprocent. Den kommer i forskellige varianter, heriblandt Indian Pale Ale (IPA), Brown Ale, m.fl., og kan også købes fra danske bryggerier.

Angostura

Angostura er en bitter, der er fremstillet af forskellige aromatiske urter. Den bruges ofte til cocktails, som f.eks. klassikeren "Old Fashioned", og man skal kun anvende et "stænk" eller to ad gangen.

Apricot brandy

Apricot brandy er en likør, der er lavet på friske abrikoser. Et af de mest kendte mærker er den franske APRY fra firmaet Marie Brizard.

Bacardi

Når der i en opskrift henvises til Bacardi, menes der rom. Den klassiske Bacardi er den hvide Carta Blanca rom, der er særligt velegnet til cocktails. Bacardi fremstilles i Puerto Rico, i Nassau, på Bahamas, i Mexico og i Spanien.

Bananlikør

Som navnet antyder, er bananlikør en likør lavet på udtræk af bananer. Det mest kendte mærke er fra det hollandske firma Bols.

Bénédictine

Bénédictine er en sød, aromatisk likør, der bliver fremstillet efter de franske Benedictiner-munkes ældgamle, hemmelige opskrift. Bogstaverne D.O.M. på etiketten står for Deo Optimo Maximo, der betyder "Til den bedste og største Gud".

Bitter

En bitter er en "dagen derpå"-drik, som er meget populær her i landet. Den mest kendte bitter er den italienske Fernet Branca. Andre eksempler er Gammel Dansk, Krabask, Boonekamp, Van Oosen og Køsters.

Bourbon

Bourbon er en type amerikansk whisky, der er fremstillet af mindst 51 % majs. Den fremstilles af forskellige brands, heriblandt Four Roses og Jim Beam.


Brandy

Brandy er en spiritus, der destilleres på samme måde som cognac. Derfor bruges betegnelsen også for denne og andre eau de vie. Eau de vie betyder i øvrigt "livets vand". Brandy, der her i landet ikke bruges som synonym for cognac, fremstilles, foruden i Frankrig, bl.a. i Italien, Grækenland og Spanien. Brandy serveres gerne som "avec" til en kop kaffe efter maden.

Calvados

Interessen for Calvados er stadig stigende, og den er ved at blive en konkurrent til cognac'en. Calvados er en æblebrandy, der fremstilles i Normandiet. De bedste mærker er lagret i mange år og har en meget fin bouquet.


Campari

Campari er en italiensk rød bitter, der almindeligvis serveres som en aperitif med isterninger, apollinaris og evt. en citronskal. Campari kan også bruges i diverse drinks.

Canadisk whisky

Den canadiske whisky adskiller sig fra amerikansk og skotsk whisky ved at være fremstillet på mindst 51 % rug. De mest kendte mærker er Canadian Club og Seagrams V.O.

Champagne

Mousserende hvidvin fra Rheims i Champagnedistriktet. Champagne varierer fra sød til tør i denne rækkefølge: Doux, Sec, Demi sec, Extra dry, Brut. Der fremstilles et utal af mousserende champagnelignende vine verden over, iblandt kan nævnes Crement, Cava og Prosecco.

Chartreuse

Berømt fransk munkelikør som findes i gul og grøn. Den grønne er den stærkeste, idet den er på 55% alkohol. Den fremstilles på basis af ikke mindre end 130 forskellige urter og har eksisteret siden 1700- tallet.

Cobbler

Cobbler er en drink, der skænkes i høje slanke glas fyldt halvt eller trekvart op med knust is. Serveres med sugerør og i visse tilfælde med ske.

Cocktail

En cocktail er per definition en drink, der består af minimum to ingredienser, hvoraf den ene er en alkohol. Det kan være alt fra gin, cognac, whisky eller rom til diverse likører, der blandes med mildere aromatiske drikke, som for eksempel vermouth, sherry, portvin, citron-appelsinsaft, grenadine og evt. stænk af en bitter. I visse tilfælde anvendes mælk eller fløde og æg. En god cocktail er altid kold, når den serveres, idet den blandes ved enten at røres i et mixerglas eller rystes i en shaker, inden den sies over i et cocktailglas.

Cognac

Cognac er en brandy, der er lavet af destilleret vin. Den bliver kun fremstillet i det franske departement Charente og under streng statskontrol. Den umodne cognac købes af grossister, som blander og lagrer den. Cognac bliver klassificeret ud fra, hvor længe den har lagret, og prisen og kvaliteten er også derefter. Betegnelsen V.S. står for minimum 2 år, V.S.O.P. står for minimum 4 år, og XO står for minimum 6 år.

Cointreau

Cointreau er orangelikør, en såkaldt Triple-sec, der minder meget om Grand Marnier og kan drikkes rent eller bruges i drinks. Mest populær er den klassiske Cosmopolitan, som de drikker i Sex and the City. Cointreau fremstilles i Frankrig.

Cola

Cola er en kulsyreholdig, alkoholfri drik, der er tilsat olie fra colanødder. Den kan fås fra forskellige brands, bl.a. Coca Cola, Pepsi og Jolly Cola.

Collins

En Collins er en long-drink, der serveres med isterninger, danskvand og en citronskive. De forskellige varianter hedder f.eks. John Collins, Tom Collins, Captain Collins, osv., og navnet hænger sammen med den type alkohol, der benyttes i drinken.

Cooler

En long-drink, der, som navnet antyder, er dejligt afkølende. Den serveres i et højt glas med masser af isterninger og er perfekt på en varm sommerdag.

Crusta

En Crusta er en drinktype, der blev udviklet i New Orleans i midten af 1800-tallet. Den består af alkohol (oftest brandy, men også gerne cognac, gin eller whisky), Curacao, bitter, isterninger og citron. Den serveres i glas, hvis rand er fugtet med citronsaft og roteret i sukker, så det danner en "frossen" rand.

Curacao

Curacao er en likør fra Hollandsk Vestindien. Den aromatiske smag stammer fra pomeransfrugter, der dyrkes på øen Curacao. Den mest almindelige type Curacao er blå, men likøren kan også fås i andre farver.

Daisy

En isafkølet drink, blandet som andre “sours” bortset fra, at der benyttes grenadine eller anden sød frugtsaft som smagstilsætning i stedet for sukker.

Drambuie

En af de mest populære likører i verden. Den kommer fra Skotland og fremstilles efter en opskrift fra ca. 1745. Hovedingredienserne er skotsk whisky og honning.

Dry Martini

Den mest kendte og mest solgte cocktail i verden. Fremstilles almindeligvis i forholdet 3 dele gin til 1 del tør vermouth.

Dubonnet

Populær fransk aperitif, der er krydret med kinabark. Den kan fås i en sød, rød variant og en halvtør hvid.

Fine

En betegnelse, man i Frankrig giver forskellige typer Brandy af ukendt eller ikke anerkendt oprindelse.

Fine Champagne

Fællesbetegnelse for de bedste cognac typer.

Fizz

En drink, der hører til samme type som sours.

Flip

Vin eller spiritus blandet med sukker og hviden og/eller blommen af et æg.

Genever

Genever er en hollandsk enebærbrændevin. Den bliver hovedsagelig fremstillet i Scheidam og destilleret af sukker eller maltet byg. I de angelsaksiske lande kaldes Genever også for Dutch Gin eller Hollands. Det franske navn for enebær, geniêvre, er blevet til henholdsvis “genever” og “gin”.


Gentiana

En bitter urt (ensian), der anvendes som smagsingrediens.

Ginger Ale

Kulsyreholdig, alkoholfri drik, tilsat ingefær.

Gløgg

Varm rødvin med rom, portvin, sukker og krydderier, der er særligt populær til jul. I Danmark er det normalt at tilsætte rosiner og mandelsplitter. Gløgg kaldes også Glühwein, og det smager ekstra godt til et par æbleskiver.

Grand Marnier

En meget populær likør fra Frankrig. Den originale Grand Marnier Cordon Rouge (rødt label og rød prop) fremstilles på cognac og appelsiner. Grand Marnier fremstiller også Triple Sec, og den kommer i en flaske med gult label og gul prop.

Grenadine

En alkoholfri, sød saft af granatæbler, der ofte benyttes i drinks.


Grog

Engelsk og tysk betegnelse for toddy.

Henkell

Den største producent af tysk mousserende vin, kaldet “sekt”. Glimrende til champagnecocktails.

Highball

Amerikansk betegnelse for en sjus. Som regel Scotch og danskvand.

Hvid Heering

En curacao der fremstilles på skaller af pomeransfrugter fra Curacao i Vestindien.

Irish Coffee

Denne attraktive og populære blanding af kaffe, whisky, sukker og flødeskum har betydet meget for salget af irsk whisky. Den siges at være opfundet af barchefen i Shannon en lufthavn i Irland.

Jamaica-rom

En mørkfarvet spiritus, destilleret af sirup og rørsukker, som forinden har fået lov at gære naturligt. Jamaica-rom kan ikke erstatte Bacardi i cocktails, men den er velegnet til long-drinks, som f.eks. Planter's punch, og mange foretrækker den til toddy.

Kahlua

Mexicansk kaffelikør, der nu fremstilles af firmaet Peter Heering. Kahlua likøren er sød, og den bruges i den populære drink “white russian”.

Lime juice

Lime juice er saften fra limefrugter, og det bruges i rigtig mange drinks. Mest populær er nok den cubanske mojito. Rose's limejuice er et glimrende alternativ, hvis det ikke er muligt at få frisk lime i supermarkedet.

London gin

Denne betegnelse betyder ikke, at den pågældende gin er fremstillet i England, men at den er fremstillet efter den engelske metode. Der findes f.eks. et berømt mærke, der er destilleret i den amerikanske by Linden og aftappet i New Jersey. De mest kendte mærker omfatter Tanqueray, Beefeater, Gordon’s og Bombay Sapphire.

Maraschino

En sød likør, der fremstilles af marasca kirsebær med tilsætning af mandler. Er meget benyttet i cocktails og andre blandede drinks.

Martini

Firmabetegnelse for et af de mest kendte italienske vermouthmærker og samtidig navnet på en af de mest populære cocktails af alle.

Noilly Prat

En fortræffelig, tør, fransk vermouth, som er velegnet til cocktails.

Old Fashion

Klassisk amerikansk drink, der indeholder whisky, sukker, Angostura Bitter og isterninger. Drinken pyntes med en skive twistet appelsinskal, der giver en skøn aroma.

Orange bitter

Fremstilles af bitre pomeransskaller og bruges udelukkende som smagstilsætning i cocktails og andre blandede drinks.

Pernod

Navnet på et firma, der fabrikerer stærke, koncentrerede drikke med udpræget smag af anis og af samme type som absint.

Peter Heering

Verdens mest populære kirsebærlikør fremstilles her i landet af firmaet Peter Heering. Foruden tonsvis af specielle kirsebær indgår også kirsebærkernerne i produktionen, hvilket giver den karakteristiske, fyldige smag.


Portvin

En hedvin, der eksporteres fra den portugisiske by Porto. Når den unge vin er tilsat brandy, transporteres den ad Dourofloden til Porto, hvor den yderligere brandytilsætning og lagring finder sted, og forskellige årgange sammenstikkes til eksportørernes standardtyper, f.eks. white, tawny, ruby, dark og full, alt efter farve og sødme. Vintage Port er betegnelsen for en portvin af særlig fin årgang, (altså ikke en sammenstukken vin). Vintage lagres op til 30 år. De to første år på fad og resten af tiden på flaske. Etiketten bærer altid årgang og afskiberens firmanavn.

Punch

En blanding af spiritus, frugtsafter, frugt og danskvand, der som regel røres sammen i en stor punchbowle og serveres med øse. Der findes både kolde og varme punches.

Rom

En spiritus, der destilleres af rørsukker og hovedsagligt fremstilles i Vestindien. Der findes tre hovedtyper: “White Label”, som er klar, lys og let krydret, “Tropical”, som er mørk og lidt kras i smagen, og endelig “Bacardi”.

Saltkant

Afkøl glasset godt.
Tag glasset, vend det og gnid kanten med en overskåret citron.
På den måde løber der ikke citronsaft ned af glassets sider.
Dyp glasset i en tallerken med groft salt.
Afkøl glasset, og lad saltet tørre.

Sangaree

En sødet vin eller spiritus, der serveres i langstilkede glas og drysses med reven muskatnød.

Sangria

En kold spansk punch, der typisk består af rødvin, appelsinjuice, frisk frugt og isterninger.

Sauternes

En sød hvidvin fra Bordeaux. Den er yndet som dessertvin, men for kostbar til blandingsvine, hvortil billigere, søde hvidvine af Graves typen kan anbefales.

Sherry

En hedvin fra Spanien, som har fået sit navn efter byen Jerez, hvorfra næsten al sherryhandel sker, mens udskibningen finder sted fra Cadiz. Der findes et stort antal typer: Lyse, mørke, søde, medium og tørre. De tørreste er: fino, manzanilla og amontillado. De sødere er: amoroso, golden oloroso og de mindre kendte pajarete og vino de pasto. Dry Sack, der er et ret dyrt mærke, er ikke nær så tør, som navnet antyder. Hvis man vil have en fin, tør sherry, bør man vælge Tio Pepe. Amontillado er bedst egnet til cocktails, da den ligger på grænsen mellem tør og sød.

Sour

En drink med citronsaft som vigtigste ingrediens.

Sukkerlage

6dl. sukker
3dl. vand
Bland sukker og vand. Varm blandingen op, til sukkeret er smeltet.
Opbevar lagen i køleskabet. Den kan holde flere måneder, og den er god at have til diverse drinks.

Svensk Punch

En sukkerholdig drik, der også kaldes Caloric Punch. Den består hovedsagligt af arrak, der stammer fra Ostindien og er fremstillet af rørsukker og ris. De kendteste svenske caloric mærker er Cederlund og Grönstedt.

Toddy

En sødet drik af spiritus og vand, der oftest bliver serveret varm med en citronskive og krydret med kanel eller revet muskatnød.

Vermouth

En aromatisk aperitif, der fremstilles ved at blande hvidvine med aromatiske urter. Den kan fås i både rød og hvid, tør og sød, og den mest kendte type er den italienske Martini.

Vodka

Vodka er en spiritus, der fremstilles af kartofler, majs eller rug og holder en alkoholprocent på mellem 40 og 55 (ca.). Ingen smagsstoffer tilsættes, og den lagres ikke. Den blev oprindeligt drukket som snaps, men er i de senere år blevet en meget populær ingrediens i drinks. Før i tiden var det faktisk kun i Rusland og Polen, de fremstillede vodka, men nu fremstilles der vodka i de fleste lande. Af kendte mærker kan nævnes Smirnoff, Absolut og Danzka.

Whisky

En spiritus, der bliver fremstillet ved destillering af korn. Scotch whisky blev oprindeligt lavet på byg (som malt whisky), men de foretrukne whiskyer er "blended", det vil sige fremstillet af forskellige blandinger af malt og korn. Canadisk Rye er destilleret af min. 51 % rug, mens den klassiske amerikanske Bourbon bliver lavet på min. 51 % majs. Irish whisky er let sødlig og uden den røgede smag, der er karakteristisk for den skotske.



Modtag ugens opskrift

Vi håndplukker hver uge en ny og inspirende opskrift – og leverer den direkte til din indbakke. Og det er helt gratis at modtage nyhedsbrevet.