Parlør over drikke og drinksudtryk

Hvad dækker de forskellige spiritus-navne over, og hvad betyder de forskellige udtryk? Få svarene i denne drinksparlør.

Absinth
Akvavit
Ale
Angostura
Apricot brandy
Bacardi
Bananlikør
Bênêdictine
Bitter
Bourbon
Brandy
Calvados
Campari
Canadisk whiskey
Champagne
Chartreuse
Cobbler
Cocktail
Cognac
Cointreau
Cola
Collins
Cooler
Crusta
Curacao
Daisy
Drambuie
Dry Martini
Dubonnet
Fine
Fine Champagne
Fizz
Flip
Genever
Gentiana
Ginger Ale
Gløgg
Grand Marnier
Grenadine
Grog
Henkell
Highball
Hvid Heering
Irish Coffee
Jamaica-rom
Kahlua
Lime juice
London gin
Maraschino
Martini
Noilly Prat
Old Fashion
Orange bitter
Pernod
Peter Heering
Portvin
Punch
Rom
Saltkant
Sangaree
Sangria
Sauternes
Sherry
Sour
Sukkerlage
Svensk Punch
Toddy
Vermouth
Vodka
Whiskey

Absinth

Er forbudt i de fleste lande på grund af dens skadelige virkninger, hvis den nydes i for store mængder. I Spanien og Danmark kan man dog stadig få en ægte 68% absinth.


Akvavit

Af det latinske aqua vitæ =livets vand. Brændevin, ofte destilleret af korn eller kartofler og tilsat forskellige smagsstoffer, som for eksempel kommen. Ordet anvendes kun i Skandinavien.

Ale

Den engelske ale udskiller sig fra kontinale pilsner ved at være bitrere, tørere, fyldigere, noget mørkere og mindre skummende; og den skal ikke drikkes afkølet.

Angostura

En bitter, fremstillet af forskellige aromatiske urter. Anvendes som "stænk" i cocktails, akvavit, gin og portvin.

Apricot brandy

En likør lavet på friske abrikoser. Et af de mest kendte mærker er den franske APRY fra firmaet Marie Brizard.

Bacardi

Et af de kendteste rom-fabrikata. Bacardi fremstilles i Puerto Rico, i Nassau,
på Bahama-øerne, i Mexico og i Spanien, og den berømteste type er Carta Blanca. Det er den bedste egnede rom til cocktails.

Bananlikør

Som navnet siger, en likør lavet på udtræk af bananer. Det mest kendte mærke er fra det hollandske firma Bols og markedsføres under mærket Creme de Bananes.

Bênêdictine

En sød, aromatisk likør, fremstillet efter de franske Benedictiner- munkes ældgamle, hemmelige recept. Bogstaverne D.O.M. på etiketten står for Deo Optimo Maximo = Gud er den bedste og højeste.

Bitter

En "dagen derpå" drik som er meget populær her i landet. Den mest berømmede bitter er den italienske Fernet Branca. Af andre bittere kan nævnes Gammel Dansk, Krabask, Boonekamp, Van Oosen og Køsters.

Bourbon

Amerikansk whiskey hvortil mindst 51% majs bliver brugt ved fremstillingen.


Brandy

Spiritus, destilleret på sammen måde som cognac, og i angelsaksiske lande den almindelige betegnelse for denne og anden eau de vie. Eau de vie betyder i øvrigt "livets vand". Brandy, der her i landet ikke bruges som synonym for cognac, fremstilles, foruden i Frankrig, bl. a. i Italien, Grækenland og Spanien.

Calvados

Interessen for denne drik er stadig stigende, den er ved at blive en konkurrent til cognac'en. Det er en æblebrandy, der fremstilles i Normandiet. De bedste mærker er lagret i mange år og har en meget fin bouquet.


Campari

Italiensk bitter der almindeligvis serveres som en aperitif med isterninger, apollinaris og evt. en citronskal.

Canadisk whiskey

Fremstilles på mindst 51% rug. De to kendteste mærker er Canadian Club og Seagrams V.O.

Champagne

En mousserende hvidvin fra Rheims i Champagne distriktet. Champagner varierer fra sød til tør i denne rækkefølge: Doux, Sec, Demi sec, Extra dry, Brut. Der fremstilles et utal af mousserende champagnelignende vine verden over, men ingen af dem tåler sammenligning med den ægte franske.

Chartreuse

En berømt fransk munkelikør som findes i gul og grøn, den grønne er den stærkeste likør vi har, idet den er på 55% alkohol. Den fremstilles på basis af ikke mindre end 130 forskellige urter og har eksisteret siden 1700- tallet.

Cobbler

Skænkes i høje slanke glas, fyldt halvt eller trekvart op med knust is. Serveres med sugerør og i visse tilfælde med ske.

Cocktail

En blandet drik, bestående af spiritus, som oftest gin, cognac, whiskey eller rom, samt diverse likører, der blandes med mildere aromatiske drikke, som for eksempel vermouth, sherry, portvin, citron-appelsinsaft, grenadine samt stænk af bitter. I visse tilfælde anvendes mælk eller fløde og æg. En god cocktail er altid kold, når den serveres, idet den blandes ved enten at røres i mixeglas eller rystes i shaker inden den sies over i store cocktailglas.

Cognac

Er destilleret af vin, kun fremstillet i det franske departement Charente og under streng statskontrol. Den umodne cognac købes af grossister, som blander og lagrer den, og når de aftapper den, tilsætter lidt karamel og fortynder med vand til den rette alkoholprocent opnås. Jo længere cognac er lagret på fade, jo bedre og dyrere bliver den. Bortset fra de velkendte tre stjerner, betyder
V= meget, O= gammel, S= fremragende, P= lys. Det sikreste kvalitets-kriterium er dog, hvis etiketten udtrykkelig fastslår, at denne Fine Cognac er tyve år eller endnu ældre.

Cointreau

Den mest kendte Triple-sec, Curacao fremstilles i Frankrig.

Cola

Kulsyreholdige, alkoholfri drikke tilsat olie fra colanødder.

Collins

En long-drink, der serveres i whiskeyglas med isterninger, 1 citronskive og apollinaris.

Cooler

En long-drink, der serveres med sugerør i whiskeyglas med isterninger og til slut fyldes op med apollinaris eller ginger ale.

Crusta

En cocktail-sour (se sour), der serveres i glas, hvis rand er fugtet med citronsaft og roteret i tesukker, så dette danner en "frossen" rand.

Curacao

En likør fra Hollandsk Vestindien. Smagen hidrører fra olien af pomeransfrugter fra øen Curacao.

Daisy

En isafkølet drink, blandet som andre sours (se dette) bortset fra, at der benyttes grenadine eller anden sød frugtsaft som smagstilsætning i stedet for sukker.

Drambuie

En af de mest populære likører i verden, den kommer fra Skotland og fremstilles efter en recept fra ca. 1745. Hovedingredienserne er skotsk whiskey og honning.

Dry Martini

Den mest kendte og mest solgte cocktail i verden. Fremstilles almindeligvis i forholdet 3 dele gin til 1 del tør vermouth.

Dubonnet

Populær fransk aperitif der er krydret med kinabark, fås såvel rød , som sød og hvid som er halvtør.

Fine

En betegnelse, man i Frankrig giver forskellige brandies af ukendt eller ikke anerkendt oprindelse.

Fine Champagne

Fællesbetegnelse for de bedste cognac typer.

Fizz

En drink, der hører til samme type som sours.

Flip

Vin eller spiritus blandet med sukker og hviden og (eller) blommen af 1 æg.

Genever

Hollandsk enebærbrændevin: hovedsagelig fremstillet i Scheidam og destilleret af sukker eller maltet byg. I de angelsaksiske lande kaldes genever Dutch Gin eller Hollands. Det franske navn for enebær, geniêvre, er blevet til henholdsvis genever og gin.


Gentiana

En bitter urt (ensian), der anvendes som smagsingrediens.

Ginger Ale

Kulsyreholdig, alkoholfri drik, tilsat ingefær.

Gløgg

Varm, svensk juledrik. En også her populær hyggedrik.

Grand Marnier

En meget populær likør fra Frankrig, der fremstilles på cognac-basis med orangesmag.

Grenadine

En alkoholfri, sød saft af granatæbler, der ofte benyttes som sødestof i blandede drikke.


Grog

Engelsk og tysk betegnelse for toddy.

Henkell

Den største producent af tysk mousserende vin, kaldet Sekt. Glimrende egnet til champagnecocktails.

Highball

Amerikansk betegnelse for sjus. Som regel Scotch og apollinaris.

Hvid Heering

En curacao der fremstilles på skaller af pomeransfrugter fra Curacao i Vestindien.

Irish Coffee

Denne attraktive og populære blanding har betydet meget for salget af irsk whiskey. Den siges at være opfundet af barchefen i Shannon lufthavn i Irland.

Jamaica-rom

En mørkfarvet spiritus, destilleret af sirup og rørsukker, som forinden har fået lov at gære naturligt. Jamaica-rom kan ikke erstatte Bacardi i cocktails; men er velegnet til long-drinks som for eksempel Planter's punch og mange foretrækker den til toddy.

Kahlua

Mexikansk kaffelikør, der nu fremstilles af firmaet Peter Heering. Kahlua likøren er sød og har en krydret smag.

Lime juice

Kun i en kortere periode af året fås friske lime-frugter her i landet, men Rose's limejuice er en glimrende løsning for savnet af de friske limes.

London gin

Denne betegnelse betyder ikke, at den pågældende gin er fremstillet i England; der findes for eksempel et berømt mærke, der er destilleret i den amerikanske by Linden og aftappet i New Jersey.

Maraschino

En sød likør, der fremstilles af marasca kirsebær med tilsætning af mandler. Er meget benyttet i cocktails og andre blandede drinks.

Martini

Firmabetegnelse for et af de kendteste italienske vermouthmærker og samtidig navnet på den populæreste af alle cocktails.

Noilly Prat

En fortræffelig tør, fransk vermouth, som er velegnet til cocktails.

Old Fashion

En typisk amerikansk drink, der blev populær under spiritusforbudet, hvor frugt og bær skjulte alkoholen.

Orange bitter

Fremstilles af bitre pomeransskaller og bruges udelukkende som smagstilsætning i cocktails og andre blandede drinks.

Pernod

Navnet på et firma, der fabrikerer stærke, koncentrerede drikke med udpræget smag af anis og af samme type som absinth.

Peter Heering

Verdens mest populære kirsebærlikør fremstilles her i landet af firmaet af samme navn. Foruden tonsvis af specielle kirsebær medgår også kirsebærkernerne i produktionen, hvilket giver den karakteristiske, fyldige smag.


Portvin

En hedvin, der eksporteres fra den portugisiske by Oporto. Når den unge vin er tilsat brandy, transporteres den ad Dourofloden til Oporto, hvor den yderligere brandytilsætning og lagring finder sted, og forskellige årgange sammenstikkes til eksportørernes standardtyper, for eksempel: white, tawny, ruby, dark og full, alt efter farve og sødme. Vintage Port er betegnelsen for en portvin af særlig fin årgang, (altså ikke en sammenstukken vin). Vintage lagres op til 30 år. De to første på fad, resten af tiden på flaske, og etiketten bærer altid årgang og afskiberens firmanavn.

Punch

En blanding af spirituosa, frugtsafter, frugt og apollinaris, der som regel røres sammen i en stor punchbowle; men kan også mixes i portionsglas. Der findes både kolde og varme punches.

Rom

En spiritus, der destilleres af rørsukker og hovedsageligt fremstilles i Vesrindien. Der findes tre hovedtyper: White Label som er klar, lys og let krydret. Tropical som er mørk og lidt kras i smagen og endelig Bacardi.

Saltkant

Afkøl glasset godt.
Tag glasset, vend det og gnid kanten med en overskåret citron.
På den måde løber der ikke citronsaft ned af glassets sider.
Dyp glasset i en tallerken med groft salt.
Afkøl glasset, og lad saltet tørre.

Sangaree

En sødet vin eller spiritus, der serveres i langstilkede glas og drysses med reven muskatnød.

Sangria

En kold spansk vin punch.

Sauternes

En sød , svær hvidvin fra Bordeaux. Den er yndet som dessertvin, men for kostbar til blandingsvine, hvortil billigere, søde hvidvine af Graves typen anbefales.

Sherry

En hedvin fra Spanien, som har fået sit navn efter byen Jerez, hvorfra næsten al sherry handel sker, mens udskibningen finder sted fra Cadiz. Der findes et stort antal typer: Lyse, mørke, søde, medium og tørre. De tørreste er: fino, manzanilla og amontillado. De sødere er: amoroso, golden oloroso og de mindre kendte pajarete og vino de pasto. Dry Sack, der er et ret dyrt mærke, er ikke nær så tør, som navnet antyder. Hvis de vil have en fin, tør sherry, bør de vælge: Tio Pepe. Bedst egnet til cocktails er en amontillado, der ligger på grænsen imellem tør og sød.

Sour

En drink med citronsaft som vigtigste ingrediens.

Sukkerlage

6dl. sukker
3dl. vand
Bland sukker og vand. Varmes op til sukkeret er smeltet.
Opbevares i køleskab

Svensk Punch

En sukkerholdig drik (caloric), hvis hovedbestandel er arrac, der stammer fra Ostindien, hvor den fremstilles af rørsukker og ris. De kendteste svenske caloric mærker er Cederlund og Grönstedt.

Toddy

En sødet drik af spiritus og vand, serveret, som oftest varm, med 1 citronskive og krydret med kanel eller reven muskatnød.

Vermouth

En aromatisk aperitif vin, fremstillet ved at blande hvidvine med aromatiske urter.

Vodka

Fremstilles af kartofler, majs eller rug og holder en alkoholprocent på mellem 40 og 55. Ingen smagsstoffer tilsættes og den lagres ikke. Den bles oprindelig drukket som snaps, men er i de senere år blevet en meget populær ingrediens i drinks. Før i tiden var det faktisk kun i Rusland og Polen, de fremstillede vodka, men nu fremstilles der vodka i de fleste lande.

Whiskey

En spiritus, fremstillet ved destillering af korn. Scotch oprindelig ag byg som malt whiskey; men de foretrukne whiskies er "blended", det vil sige forskellige blandinger af op til en snes forskellige malt og grain whiskies. Rye er destilleret af rug, bourbon af majs. Begge disse er amerikanske. Irish whiskey er let sødlig og uden den røgede smag, der er karakteristisk for den skotske. Canadian Club er en whiskey, der ligesom USA's rye er destilleret af rug.Modtag ugens opskrift

Vi håndplukker hver uge en ny og inspirende opskrift – og leverer den direkte til din indbakke. Og det er helt gratis at modtage nyhedsbrevet.