Julebrød

Det bliver ikke meget mere julet end dette flettede julebrød med mandelflager på toppen. Brødet er blødt og svampet, fordi det er lavet med mælk, æg og smør, og så smager det skønt af vanilje.

  • Lækker opskrift på tjekkisk julebrød, der også er kendt som Vánočka
  • Julebrødet indeholder både vanilje og rosiner og masser af smør i dejen
  • Dejen er nem at arbejde med, og det er heldigt, for brødet skal flettes
  • Det nederste lag er flettet med fire dejstykker
  • Det midterste lag er en almindelig fletning med tre dejstykker
  • Fletningerne lægges oven på hinanden, så brødet bliver højt og flot
  • Julebrødet er flettet og klar til at komme i ovnen

Til 1 stk

Smuldr gæren i mælken, og rør rundt, til den er opløst. Tilsæt æggene, og rør det sammen.

Bland hvedemel, salt, sukker, vaniljesukker og muskatnød, og sigt det i. Kør dejen på en røremaskine eller ælt med hænderne.

Ælt det bløde smør ind i dejen, og bliv ved med at ælte, til dejen er ensartet og glat. Ælt til sidst rosinerne ind i, og sæt dejen til hævning et lunt sted i 1 time.

Ælt dejen igen, og del den i 9 lige store stykker. Rul dem til ca. 40 cm lange pølser. Flet de fire første sammen. Det er bunden af brødet. Flet så de næste tre til en almindelig fletning, og læg den ovenpå. Sno de sidste to, og læg dem på toppen.

OBS! Der er trin-for-trin billeder, der viser, hvordan brødet skal flettes.

Lad julebrødet efterhæve i 45 minutter. Pensl det med sammenpisket æg, og drys mandelflagerne sporadisk på brødet.

Bag julebrødet i 5 minutter ved 220 grader. Skru derefter ned til 180 grader, og lad brødet bage færdigt i ca. 25 minutter.

Lad julebrødet køle helt af. Det smager ekstra godt med smør på.

OBS! Jeg lavede dejen på røremaskine. Der skal muligvis justeres i mængden af hvedemel, hvis man ælter den med håndkraft.

Indsendt af
d.
08.12.17.
Kategori:


Modtag ugens opskrift

Vi håndplukker hver uge en ny og inspirende opskrift – og leverer den direkte til din indbakke. Og det er helt gratis at modtage nyhedsbrevet.